Ejeren af domænet orango.dk skal overdrage det til orango.nu

Der er desværre ved at være en kedelig tendens her i .dk toplevel området. Senest har der været to sager som virkelig stiller private ejere af .dk domæner i en meget uheldig situation!

orango.dk /orango.nu

Baggrund: http://www.comon.dk/nyheder/Kamp-for-at-fa-domaenesag-i-retten-1.247476.html

Denne sag er utrolig grotesk. Ejeren af orango.dk har ejet domænet siden år 2000, og har oprindeligt købt det da navnet også var hans online nickname i nogle spil. Her i år nærmere bestemt Januar 2009 starter der så et nyt firma, som mener at de gerne vil hedde Orango. Da .dk jo er optaget, så vælger de at tage et .nu domæne.
Men det stiller de sig ikke tilfredse med – de indgiver en klage til klagenævnet, og får medhold. Man vælger fuldstændig at se stort på at sitet har været brugt som mail domæne og ikke www domæne. WWW har ikke været det primære for ejeren af sitet, hvor imod mail delen har været.

Den privates interesse for retten til domænet er blevet tilsidesat for et firma, som har været velvidende om at deres navn var optaget på .dk top domænet. De har haft al mulighed for at finde et andet navn da de grundlagde deres virksomhed for mindre end et år siden.

Ikke helt uventet er firmaet kommet i lidt af en pr. modvind pga. hvad mange ser som rent og skært domænetyveri med et klagenævn i ryggen der tydligvis vægter kommercielle interesser højere end den private borgere ret til også at eje et domænenavn.

Forskellige online communities som Facebook og Twitter bliver i øjeblikket brugt til at skabe meget dårlig pr for firmaet. Forbrugersitet Trustpilot (http://www.trustpilot.dk/review/www.orango.nu) har modtaget en sand storm af negative anmeldelser for firmaet i sådan en grad at orango.nu nu fremstår som nogle af de værste svindlere i web branchen.

Nyhedssites som comon.dk (se top) og newz.dk (http://newz.dk/mister-domaene-efter-9-aar-til-nystiftet-firma –  http://newz.dk/orango-dk-sag-ender-maaske-i-retten) kører historier på sagen hvor der nu er flere hundrede personer der skriver kommentarer omkring sitet. I disse historier er det også kommet frem at der nu er politikere der er ved at se på sagen.

eof.dk

Baggrund: http://www.version2.dk/artikel/12124-klagenaevn-konfiskerer-html-fri-domaener

Olie branchen i Danmark har i flere år heddet oliebranchen.dk, men har inden for relativ kort tid besluttet at man hellere ville hedde eof.dk. Nu var problemet blot det at eof.dk i forvejen var ejet af en privat person, som brugte sitet ikke til web men til mail, ftp mv. i forbindelse med udviklingsopgaver.

Oliebranchen skifter navn og indgiver en klage til klagenævnet for domæner og får overraskende nok medhold. Dette kan virke underligt da eof netop er en anderkendt fortegnelse for End Of File, som er meget anvendt i programmering. Nævnet vægter at Oliebranchen har en større værdi ved navnet end den private ejer, og man ser stort på at domænet er med til at skabe en online identitet for den tidligere ejer.

Hvad skal man så gøre?

Tja i dag ser det ud til at .dk domæner vejer tungest for firmaer, uanset hvem der har ejet domænet og i hvor lang tid. Det er dog vigtigt at skelne mellem regulære domænehajer, som har købt domæner udelukkende med henblik på videreslag eller hvor navnet læser sig meget op af eksisterende firmanavne, og så personer som i reel god tro har købt et domæne og haft det i brug i flere år uanset om det kun har været brugt til mail.

Jeg vil anbefale at man hvis man har et domæne, at man i dag sørger for at der er noget indhold på det. Tilsyneladende har klagenævnet meget svært ved at se forbi www alene. Indholdet skal indeholde noget materiale som ikke kun er links til andre sider man er vist mere nødt til at have noget reelt indhold…

En anden mulighed er at se efter andre domæner end .dk topdomænet.

Og hvad der er vigtigst af alt – lad for Guds skyld være med at tilbyde at sælge det til en højere pris da dette er den sten sikre vej til at miste domænet. Afvis blankt at sælge og deltag aktivt i klageprocessen hvis man er passiv så er det bare ærgeligt.

Men med den meget negative omtale der har været omkring de to ovenstående firmaer med en “flosset” moral, samt branche personer der er i mod afgørelsen, samt politikere der nu begynder at se på sagen – så tror jeg at vi snart ser en løsning der falder ud til fordel for den private.

Så de kommende ejere af orango.dk samt eof.dk bør holde lidt igen med at trykke for meget brevpapir – jeg kan forestille mig at beslutningerne kan blive omstødt på sigt.

Problemet med privatlivets fred

Hvis man har ejet et domæne igennem flere år, så har man også registreret sig flere forskellige steder på nettet, hvor der måske foregår korrespondance af privat karakter med informationer, som ikke vedkommer andre.

Hvis man bliver tvunget til at overdrage et domæne, så er det meget nemt for de nye ejere at lave et stjerne alias på mail addresser, og så ellers bare begynde at gå forskellige hjemmesider igennem og prøve at få tilsendt passwords. I Orango sagen ved man jo at Orango har været hans nickname, så mon ikke at det også er hans foretrukne brugernavn rundt omkring?

Jeg tror ikke at klagenævnet har overvejet at det er 9 års identitetsskabelse de nu er med til at overdrage til andre – jeg er ikke helt sikker på at Datatilsynet vil se på denne sag med de samme øjne som klagenævnet. Orango.nu har nu mulighed for at lave identitetstyveri, sanktioneret af klagenævnet.

En tanke om "Ejeren af domænet orango.dk skal overdrage det til orango.nu"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.