Profiber IPTV helt uden Linksys routeren fra Profiber

Jeg har tidligere skrevet omkring hvordan jeg har haft held til at bruge en anden router end den profiber.dk leverer med deres abonnement (https://peter.binderup.dk/2009/08/08/profiber-dk-iptv-med-egen-router-dir-655/ og https://peter.binderup.dk/2009/08/12/profiber-dk-tv-med-egen-router-fortsat/).

Problemet med den løsning er at man stadig er afhængig af deres router for at kunne reboote TV boksen eller starte den efter en evt. strømafbrydelse.

Jeg har så ladet mig inspirere via en post på recordere.dk, hvor man på ens netværk opsætter en alternativ DHCP server end den der typisk er indbygget i ens router.

Jeg er så heldig at jeg på mit netværk også har en netværksharddisk fra Netgear. Grundlæggende er det en lille linux computer med to harddiske (spejlet), og da den jo alligevel er tændt hele siden så kan man da lige så godt bruge den til noget andet end bare lagerplads.

Forberedelse af Readynas

For at kunne bruge NAS’en som DHCP server, så skal man lige lave lidt krumspring som kan være ret nørdet at komme igennem. Det vil hjælpe hvis man har lidt forkundskaber til Linux og brugen af SSH, hvis ikke så kan det måske være en god ide at holde sig til den beskrivelse jeg tidligere har anvist.

Og husk at det er en rigtig god ide at have backup af vigtige data inden man begynder at rode med SSH for det er med Root adgang til serveren, så man har alle rettigheder på NAS’en også til at slette ALT.

For at kunne installere dnsmasq på ReadyNAS’en så skal man have installeret 3 addons først.
Det drejer sig om de 3 nederste addons på denne side: http://www.readynas.com/?page_id=617 (ToggleSSH, EnableRootSSH og APT). De 2 første giver mulighed for at man kan tilgå NAS’en via SSH (Hvis man sidder på Mac eller Linux så er SSH klienter leveret med som standard. På Windows kan man installere PuTTY, PuTTY’s hjemmeside er ikke den pæneste, men programmet er gratis og virker rigtig godt på Windows).

Når man så har installeret de add-ons (se NAS’ens vejledning i hvordan man installerer addons), så er man klar til det sidste stykke.

Inden man starter med at tildele DHCP adresser via NAS’en så vil jeg anbefale at man sørger for at den har en fast IP adresse inden man starter – det gør det noget nemmere at finde frem til den hvis man kommer til at lave lidt fejl i opsætningen – det samme kan man med fordel gøre på den computer man sidder ved.

Efter en reboot af NAS’en så SSH’er man til den (for nemheds skyld antager vi herefter at 192.168.15.1 er routeren og 192.168.15.2 er NAS’en)
På Mac skal man starte “Terminal” og skrive følgende: ssh 192.168.15.2 -l root

Hvis alt går vel og man har tastet det rette password ind (root password er det samme som admin password hvis man bruger browseren til at administrere NAS’en) så er man nu logget på ReadyNAS via ssh.

Herefter kan man følge denne vejledning: http://www.readynas.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=14356

Der er dog nogle punkter man kan springe over (da vejledningen er lidt gammel), så min installation har været som følgende:

apt-get update
apt-get install dnsmasq
update-rc.d -f dnsmasq remove
update-rc.d dnsmasq stop 15 1 .
ln -s /etc/init.d/dnsmasq /etc/rc3.d/S99zdnsmasq
vi /etc/dnsmasq.conf
conf-file=/services/dnsmasq.conf  (dette tilføjes i dnsmasq.conf filen)
vi /services/dnsmasq.conf
domain-needed
bogus-priv
filterwin2k
local=/home/
expand-hosts
domain=workgroup
user=root
group=root

dhcp-range=192.168.15.50,192.168.15.99,12h
dhcp-host=00:0D:A2:02:82:88,192.168.15.2

dhcp-option=3,192.168.15.1
dhcp-option=40,workgroup
dhcp-boot=,,”87.104.255.7″
dhcp-leasefile=/services/dnsmasq.leases
dhcp-authoritative
local-ttl=3600

/etc/init.d/inetd restart
/etc/init.d/dnsmasq start

Herefter kunne det være en god ide at genstarte NAS’en.
I dnsmasq.conf filen er det ‘dhcp-boot=,,”87.104.255.7″‘ der sørger for at TV boksen kan boote uden at man skal have den gamle Linksys koblet på (det er også det der i andre vejledninger bliver kaldt for next-server).

Det der så mangler er at man skal slå dhcp fra i routeren, og herefter er det så NAS’en der sørger for at tildele IP adresser til DHCP klienter på ens hjemmenetværk. Måske er det nødvendigt at det meste udstyr der er koblet på netværket lige skal genstartes for at få de korrekte IP adresser.

18 tanker om "Profiber IPTV helt uden Linksys routeren fra Profiber"

 1. DKpaleface

  En enkelt ting som bemærkes er at der er en enkelt fælde i dnsmasq

  dhcp-boot=,,"87.104.255.7" -> dhcp-boot=,,87.104.255.7

  /Allan

  Svar
 2. Peter

  Hej

  Har prøvet at få ovenstående til at virke, men indtil nu uden held.
  Skrev til Profiber og spurgte om de kunne oplyse de nødvendige konfigurations oplysninger.
  Det ville de ikke da de er fortrolige var svaret. Var nok også lidt naivt 🙂

  Ved I om ovenstående ip stadig er valid?
  Hvordan finder I ud af om Profiber skifter ip, udover selvfølgelig at boksen ikke vil boote.
  Ville det ikke være mere logisk med en domain adresse i stedet for en fixed ip?

  Mvh

  Peter

  Svar
 3. Peter Binderup

  Jeg kan sige at det virker fint for mig stadigvæk.

  Ja det er korrekt at der er mulighed for at de skifter IP adressen på dchp-boot server adressen, men det ville også betyde at de skulle lave firmware opgraderinger af alle deres routere ude ved kunderne – jeg tror ikke lige at det er noget man "bare lige" sætter i gang fra Profibers side af (desuden vil de brugere der gør brug af dette typisk nok være mere tilfredse med profiber produktet end dem som stadig hænger på deres standard routere).

  Men ændre det sig til en anden adresse, så er jeg ikke i tvivl om at der vil gå meget kort tid før end man på recordere.dk vil kunne se de nye IP adresser (under IP TV).

  Desuden tror jeg heller ikke at de vil pille alt for meget ved setuppet nu her hvor de er ved at være i opstartsfasen af den nye fiber alliance.

  Svar
 4. Peter Binderup

  #Emil

  Jeg har ikke rodet med det da jeg ikke har behovet for det. Det TV jeg orker at se på min Mac er alligevel tilgængeligt via dr.dk og/eller hulu.com (via VPN forbindelse).

  Men hvis du kan “nøjes” med de kanaler de sender ud via DVB-C, så skal der bare en alm TV tuner med DVB-C (EyeTV hybrid f.eks), så vil du kunne se deres kabeltv pakke på din computer – Canal Digital pakkerne kræver (desværre) at man har dekoder boksen koblet til.

  Svar
 5. Peter

  Hej

  Jeg har forsøg at få TV boksen til at boote ved hjælp at option 66 i Windows 2008, men det kan jeg ikke få til at virke. Er det noget du har erfaringer med?

  Svar
 6. Peter Binderup

  @peter

  Nej jeg har desværre ikke haft mulighed for at teste det med Windows 2008. Hjemmet her er primært Mac og Linux orienteret, så Windows 2008 serveren har ikke lige haft den store prioritet.

  Bare lige for at være sikker, så har du disabled DHCP i din router, så Win 2008 og din router ikke står og konflikter?

  Svar
 7. Peter

  Hej

  Ja, det er 2008 der uddeler DHCP pakkerne. Jeg har også tilføjet option 66 som beskrevet, men boksen tager tilsyneladende ikke imod.

  En kammerat og mig forsøgte os med DNSMASQ. Fik boksen til at boote, fik menuer frem, men ingen billede og lyd.
  Ville også helst om det kunne køre med 2008, da jeg ellers skal have en server mere kørende. Synes egentlig mit setup er komplekst nok allerede 🙂

  //Peter

  Svar
 8. Peter Binderup

  @Peter

  Nu ved jeg ikke hvor kraftig en maskine du har til at køre 2008, men du kunne da evt. overveje at køre en Linux virtuelt på den og så lade den tage sig af DHCP?

  En simpel Linux i et virtuelt miljø burde ikke trække ret meget i system ressourcer.

  Svar
 9. Peter

  Hej

  Jeg kører Windows 7 på hostmaskinen, da jeg bruger den som Multimedie pc samtidigt.
  På denne kører jeg så Vmware med Sme server (Mailserver), Smoothwall (Router/Firewall) og Windows 2008 (DHCP, DNS, Backup) virtuelt.

  Smoothwall setuppet er ret nyt, indtil for nylig kørte jeg gennem Linksys routeren.

  //Peter

  Svar
 10. Peter Friis

  Hej er der nogle der har fådet det til at virke med smoothwall 3.0 Kan godt få den til at boote men ingen billede og menuer virker også fint 🙂

  Svar
 11. Peter Binderup

  Bruger du også den computer du har smoothwall kørende på som din router?

  Husk at hvis du gør det, så skal computeren også konfigureres med en igmpproxy server ellers vil tv signalet ikke komme igennem.

  Svar
 12. Peter Friis

  Hej Peter Binderup
  ja det er en computter som står kun med smoothwall på og virker kun som firerwall hvordan sætter man igmpproxy op ? og hvad for dtata skal jeg skrive der ? 🙂

  Svar
 13. MadsC

  Hej Peter Binderup,

  Tusinde tak for denne blog og dine vejledninger (Waoo/profiber + alternativ router) Dette var lige hvad der manglede.

  *Bøjer mig i støvet*

  keep it up.

  -Mads

  Svar
  1. Peter Binderup Forfatter

   Mange tak.

   Jeg startede primært med at beskrive disse Profiber/Waoo indstillinger for at jeg selv kunne huske hvad det var jeg havde lavet, men det er dog rart at se at det kan bruges af andre.

   Svar
 14. Pingback: Profiber og de dårlige anmeldelser på trustpilot.dk | Peter Skands Binderup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.