Det svære valg med hvilken Online Backup leverandør man skal vælge

Jeg har i længere tid tænkt på om jeg skulle finde en anden backup leverandør end Jungledisk, da jeg har nået den grænse hvor det begynder at blive lidt dyrt for at tage backup. Jeg har pt. knap 60 GB billeder og ved Jungledisk (hvis man ved dem vælger at bruge Rackspace) så koster det $9 pr md. i plads. Dette er noget dyre end mange af de forskellige backudbydere, som ofte har en “ubegrænset” løsning til ca. $5 pr. md.

Ubegrænset vs. betal efter forbrug.

Umiddelbart skulle man jo mene at ubegrænset lyder som en rigtig god idé, men der er alligevel begrænsninger med i det.

Stort set alle (hvis ikke dem alle) af de udbydere der har de ubegrænsede løsninger, der er det kun den ene computer hvorpå backup programmet er installeret man kan tage backup af. Altså man kan ikke også tage backup af netværksdrev (NAS eller hjemmeserver), så hvis man har nogle ting på ens hjemmenetværk man gerne vil have ud i skyen som ekstra sikkerhed, så virker disse løsninger ikke.

Hastighed

Her i Danmark har vi ikke så pokkers mange forskellige backupudbydere der henvender sig til det private marked. Forbrug.dk havde fornyligt en test af de danske backup firmaer. På testen har man set på en masse parametre, men fælles for toppen af dem var at de prismæssigt var i den meget tunge ende af skalaen, og pris vs. plads ikke gav mening for mig at skulle flytte mine billeder ud på.

Med på listen var der dog et firma som var værd at kigge lidt nærmere på og det var Danske keepit.com, som igen er et af de firmaer der tilbyder “ubegrænset” backup.

Keepit.com

Jeg kunne se på deres hjemmeside at de lige havde lanceret en Mac klient af deres backup løsning, og da man kan teste det gratis i 30 dage, så var det da oplagt lige at teste det. Lad det være sagt med det samme: det er meget hurtigt i upload! Jeg har en 50/50 mbit forbindelse, så jeg vil jo gerne have mulighed for at udnytte den store upload netop til online backup.

Problemet med keepit er så, at det måske ikke lige har så god en integration i Mac OS som man kunne ønske sig. Ganske som mange Mac programmer gør det (nogle elsker det andre hader det), så kommer der et nyt ikon i status baren. Men ikke nok med det der kommer også et Dock ikon, som er synlig så længe backup programmet kører. I Windows verden ville det svare til at ikoner der ligger gemt i systray (ved siden af uret), de også aktive taskbar vinduer. Det er ikke nogen køn løsning, og den support medarbejder jeg havde en mail udveksling med var godt klar over det – nu må vi jo så bare se om udviklerne også vil gøre noget ved det.

Indtil videre er det ikke helt klar til Mac brugere (efter min mening), men hastigheden er imponerende ved upload.

Jungledisk

Jungledisk, som jo i dag er det firma hvor jeg har min backup. De har mange funktioner i deres backup program, men vigtigst af alt de har ikke begrænsningerne med at det kun er én computer der er med i backuppen. Problemet er så som nævnt ovenfor prisen på de $0.15 pr GB data. Hastigheden er heller ikke så hurtig, som ved Keepit. Ved Jungledisk kan jeg ikke presse linjen mere end hvad der svarer til 3 mbit i upload, og når man har 50 mbit til rådighed i upload så er det jo ikke imponerende. MEN jeg har testet en række af de andre amerikanske backup udbydere, og der er ikke ret mange af dem der er synderlig imponerende når det kommer til upload hastighed. Faktisk har jeg kun kunnet hive knap 1 mbit ud af de amerikanske konkurrenter – værst ved Mozy.com hvor en backup af de 60 GB ville tage mig 14-21 dage.

Servere i USA generelt

Jeg må indrømme at jeg har en snigende mistanke til at der ved de forskellige ruter ind i USA over nettet bliver lavet ret så heftig båndbredde begrænsninger. Det kan meget vel være at backup firmaerne ikke aktivt har indført begrænsninger, men det er der meget der tyder på at data leverandørerne har.

Konklusion

Tja… Jeg er ikke helt kommet frem til noget endnu. Keepit skal lige vokse lidt op før at jeg vil flytte den tunge backup derud. Så indtil videre er det nok den dyre Jungledisk løsning der bliver valgt i et som lager…

Med mindre du da lige skulle have et godt forslag?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.