Valget af online backup – Keepit

Over de sidste dage har jeg testet forskellige backup løsninger til vores digitale billeder. Jeg gik flere forskellige igennem og nåede frem til danske Keepit.

Jeg har tidligere haft min online backup ved Mozy og senest Jungledisk. Mozy droppede jeg tidligere da deres backup tider simpelthen var så langsomme at det ville tage flere mdr. at tage en backup af mine data. Jeg skiftede derfor over til Jungledisk, hvor man betaler for den mængde plads man optager. Men det gjorde så at jeg skulle være lidt mere selektiv med de data jeg ville tage backup af, da det ellers kunne løbe op til at blive en dyr fornøjelse.

Til sidst var der alligevel tale om så mange billeder at Jungledisk alligevel blev for dyrt til at jeg ville fortsætte der. Eller rettere det er blevet for dyrt til at tage sig af mine billeder. Da Keepit ikke giver mulighed for at man tager backup af netværksdrev, så vil jeg stadig have min basale backup af vores NAS i forbindelse med JungleDisk (man har mulighed for at placere backuppen i Europa ved Amazon S3).

Nu da jeg alligevel havde ferie kunne jeg lige så godt teste nogle af de forskellige udbydere. De amerikanske kan være interessante hvis man ikke har en fiberforbindelse da deres hastighed mere eller mindre er begrænset til ADSL hastigheder, men har man fiber eller tilsvarende med høje upload hastigheder så er man nødt til at se på europæiske løsninger.

Keepit.com

Jeg startede med at teste dem, da jeg havde set deres kritik af forbrug.dk’s test af forskellige online backup løsninger (hvor af mange af dem er ret dyre).

Det første jeg bemærker er hvor hurtigt der bliver taget backup. Jeg har en fiber internet forbindelse på 50/50 mbit (som dog mere er en 70/70 mbit forbindelse), og her var der slet ikke problemer med at udnytte hastigheden.

Deres Mac klient er ikke så gennemført, som mange af konkurrenternes. Man kan godt fornemme at udviklerne ikke har Mac OS som deres primære platform. F.eks. når man starter programmet, så kommer der et ikon i status baren men samtidig kommer der også et Dock ikon – disse to er forbundet og man kan ikke lukke det ene. Jeg fandt dog efterfølgende ud af at de bare er et GUI lag på en service, som kører i baggrunden selv om GUI ikke gør.

Crashplan

Jeg har hørt meget positivt omkring Crashplan, og om hvordan man udover muligheden for at købe plads på deres servere, også kan bruge deres klient gratis til at tage backup mellem computere (LAN eller Internet). For mig er det sidste en nice to have og ikke en need to have. Men som de andre US backup firmaer, så har hastigheden været den primære årsag til at jeg har opgivet US based backup løsninger. Jeg kunne knapt nå op på 1 mbit i upload ved dem, og jeg kunne se at den hele tiden blev mindre og mindre. Til sidst havde jeg ikke mere tålmodighed til at teste ved dem.

Backblaze

Backblaze de vender hele backup begrebet på hovedet. Når man installerer deres klient, så bliver der som udgangspunkt taget backup af alt på ens computer (der er dog nogle undtagelser – ikke filer der er større end 4 GB og der er visse system filer de heller ikke tager med), så hvis man ikke vil have det hele med op så skal man fravælge ting.

Men ak igen med uploadhastigheder til USA der bringer minderne tilbage om ISDN dagene.

Konklusion

Hvis man går efter features, så er Keepit ikke det man skal vælge. Der er ting der mangler: mangel på e-mail rapportering (er specielt rart hvis man varetager backup for andre – den typiske forældre/svigerforældre sysadmin). Man kan ikke begrænse backup tidspunkter til andet end dage – tidsafgrænsninger i løbet af dagen kunne være rart. Der er ikke båndbredde begrænsning på – ikke det store problem når man har en høj upload hastighed. Der er ikke web restore, så man skal have installeret klienten for at kunne lave en restore.

Men disse mangler er ikke store og kritiske mangler, og med tiden er det sikkert også noget der kommer med.

Vil man have en nørded løsning (og er lidt ligeglad med upload til online backup), så er det nok Crashplan man skal kigge efter – men man skal virkelig have tålmodighed for at uploade data.

1 thought on “Valget af online backup – Keepit

 1. Emil

  Jeg har læst hvad du har skrevet, om test af diverse backup sites.
  Mit behov er lidt anderledes end dit, men det er stadig der er stadig de samme muligheder derude.

  Jeg skal f.eks. have backup af 750gb data, fra 4 forskellige maskiner hvor nogle er dualboot. Der har jeg kigget på Crashplan, men som du også har skrevet, så er der IKKE hul igennem til USA.

  Keepit derimod er dansk, og burde være en mulighed. Men det er desværre kun en maskine, og deres PRO løsning er alt for dyr.

  Jeg har ikke kunne finde andre EU løsninger, hvor man ikke skal betale pr. GB.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.