TDC sylter fibernet i Dong området

Der var d. 13. maj en artikel i epn.dk (http://epn.dk/teknologi2/computer/article2067501.ece) om hvordan TDC har besluttet ikke at lave en videre udrulning af fibernettet i det Dong område de har overtaget.

De begrunder det med at der sagtens kan hives meget mere kapacitet ud af kobbernettet, og at der ikke er grund til at arbejde med fiber når de allerede nu har et 50mbit produkt (den kvikke læser ved dog godt at alle DSL udbydere med småt skriver at det er hastigheder OP til de 50mbit), hvor realiteten er at langt de fleste skal være mere end glade hvis de kan få over 10mbit (fiberselskaber som Profiber lover hastigheder NED til det man betaler for).
Vores husstand er i et område hvor TDC ikke kan levere mere end maks 5mbit forbindelse, så jeg har ikke meget tilovers for at TDC er tilfreds med de 50mbit, som jeg alligevel ikke kan få.

Statens rolle

Problemet med hele Dong sagen og de stakler der bor i Dongs forsyningsområde, er at den danske stat er hovedaktionær i Dong energy. Staten har i forbindelse med den igangværende finanskrise ofte været fremme og sagt at viden, og specielt viden indenfor IT og udvikling skal være med til at sikre Danmarks fremtid. Så er det problematisk at man går ind og sælger Dong’s fibernet til en virksomhed, som ikke har den store interesse i at videreudvikle det net, da man har kobbernettet og mobilnettet som sit kerneområde. Artiklen nævnt øverst, viser da også med al tydelighed at TDC kun har været interesseret i Dong’s netværk af den simple årsag at de har villet holde andre konkurrenter fra at byde ind på det.

Staten skulle, efter min mening, hellere have sigtet efter at få Dong til at få et tættere samarbejde med de fiberselskaber der i øjeblikket er ved at grave store dele af provinsen op for at nedfælde fiber i jorden. Disse selskaber opererer typisk med nogle lidt længere horisonter end firmaer som TDC (TDC er ejet af en række kapitalfonde, som ser det som deres vigtigste opgave at få videresolgt TDC – udvikling af kommende infrastruktur og dermed mulige markeder er ikke deres primære fokusområde).

Hvorfor er TDC ikke interesseret i Fiber?

Umiddelbart kan jeg tænke på flere grunde.

De har monopol på kobbernettet, og er dermed interesseret i at malke koen for alt hvad den kan trække på denne platform som ADSL gør brug af.

De er landets største mobil selskab, og vil hellere have at folk skifter over til mobil bredbånd frem for anden teknologi hvis de ikke ønsker ADSL. Et skifte der ikke koster et spadestik i jorden ud til slutbrugeren.

Et sted hvor de dog kunne give båndbredde der er tæt på at matche fibernettet er på Yousee kabeltv. Deres platform giver mulighed for at man kan køre med meget høje hastigheder i begge retninger (download/upload), men de har valgt at begrænse sig til de samme hastigheder som ved ADSL markedet, sikkert for ikke at sende et signal til hovedparten af deres bredbåndskunder at TDC skam har mulighed for højere hastigheder.

Derudover for TDC ville fiber ikke give noget positivt resultat på bundlinjen på den korte bane, og man er ikke interesseret i at investere langsigtet, da man jo arbejder aktivt på at blive solgt i en fart.

Er der overhovedet brug for fibernettet?

Hvis man bare er interesseret i at se lidt nyheder på nettet, facebooke, chatte/maile – nej så er der ikke behov for ret meget båndbredde, og så vil jeg endda sige at så ville man måske være bedre tjent med en mobil bredbåndsløsning.

Men er man interesseret i TV signal der kan levere HD indhold uden at det er komprimeret i sådan en grad at det ikke er til at holde ud at se på – så er fiber klart det man skal gå efter.

Er man en relativ moderne familie/husstand der tager digitalebilleder/videoer og man er interesseret i at dele det med andre eller tage online backup af det, så er fiber også klart det man skal gå efter (1-500GB billeder er ikke sjove at tage backup af over en ADSL linje).

Hvor der tidligere typisk kun var en enkelt computer i hjemmet, så kunne man fint klare sig med en mindre forbindelse, men i dag hvor stort set alle telefoner er blevet til smartphones der er på nettet hele tiden (og wifi i hjemmet), ungerne har hver deres laptop til skolen, og mor og far det samme til arbejdet – ja så er der på en almindelig ADSL forbindelse ved at være trængsel på netværket (lille upload hæmmer netværket for sådan en familie), og her fungerer en fiber forbindelse noget bedre (bare det at der er samme hastighed i begge retninger gør at en 25/25 forbindelse vil virke hurtigere for flere brugere end en 50/4 forbindelse)

Jeg håber at staten vil vågne op og se hvilken fejl man har gjort ved at overlade Dong’s fibernet til et selskab som TDC, som er et selskab i afvikling (man vil sælge det enten som et samlet hele eller i stumper). Man bør skride ind fra politisk side af og sikre at borgerne i Dong’s område ikke bliver ladt i stikken bare fordi at man ville score lidt hurtige penge til statskassen. Havde de samme kræfter været på spil i forbindelse med kloakering, så ville et toilet besøg i et “Dong” område nok være det samme som et das i baggården 😉

4 tanker om "TDC sylter fibernet i Dong området"

 1. Nils-Jørn Rahbek

  Ja, TDC er vist ikke meget for at give noget fra sig.
  Det eksisterende fibernet, der er lagt ud i store dele af Nordsjælland, bliver som bekendt bestyret af TDC. De har dog givet Waoo lov til at levere internet med høje hastigheder, men de har ikke fået lov til at levere TV på fiberen. Det er forbeholdt YouSee og Fast-tv…. Det er vel en form for monopol de driver her eller?
  Nils

  Svar
 2. Wilhelm Wessel

  Vedr TDC og fibernettet.
  Det er lidt surt. Vi fik og betalte for fibernet fra starten, da DONG udbød det, og har været meget glade for det. Så overtog TDC det, og nu kan vi ikke få TV over det, fordi der også er kobber I jorden her. Vi har beholdt internettet og telefonen via fibernettet og Jaynet, og ser TV via Boxer TV og digital-antenne. Vi oplever det som meget arrogant fra TDC’s side.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.