“Underskud i fiberforretningen”

Artikel fra business.dk

Noget tyder på at aviserne endnu ikke helt har fanget at el selskaberne tænker mere langsigtet når det kommer til deres investeringer. Modsat TDC som tænker meget kortsigtet i deres forretning (man vil jo frygtelig gerne opkøbes og derfor skal den kortsigtede forretningsudvikling helst være positiv hele tiden uden investerings omkostninger), så tænker el selskaberne mere i hvordan de kan udvide deres forretningsområder, og fiberforretningen kan om nogle år virkelig være en utrolig investering for dem – og når el selskaberne historisk set har udbygget deres kapacitet så er det mange gange 20-30 års planer der sættes i sving.

TDC har baseret hele deres forretning på kobber, og når det drejer sig om almindelig surf, mail og hvad man ellers laver via sin computer på nettet, så er kobbernettet mere end rigeligt. Men kommer det til TV over nettet, så kommer kobbernettet til kort. Jeg har oplevet meget i min omgangskreds som er geografisk spredt over det jyske, at det er utroligt sjældent at TDC kan levere ret meget mere end 10mbit internet (selvfølgelig kun i download), og skal man se TV gennem deres signal, så har man i realiteten beslaglagt 4-10mbit til TV signalet alene hvilket gør at man har meget lidt båndbredde tilgængeligt til surf på hjemmets andre enheder .

Fibernettet har slet ikke disse problemer – her er der masser af båndbredde fra centralen ud til brugeren. Vi har en 50/50 mbit forbindelse og ser vi HD TV så går det ikke ud over downloadhastigheden da den kører uafhængigt af den “almindelige” internettrafik.

TDC er dog slet ikke truet af fiberselskaberne på den korte bane, for de har muligheder for at fremskyde de gamle store centraler tættere ud mod slutbrugeren og derved vride mere kapacitet ud af kobbernettet, men 3D TV er lige om hjørnet, og så tvivler jeg på at selv fremskudt DSLAM kan hjælpe TDC ret meget. Her skal fiberselskaberne “blot” udskifte deres centraludstyr til at kunne håndtere gigabit net (jeg vil skyde på at de fleste slutbruger fiberbokse i dag allerede er gigabit klar), og så kan der sendes meget store datamængder ud til kunderne (fuld HD og 3D HD).

Selvfølgelig koster denne nye infrastruktur penge, og det er også klart at man ikke kan forvente at investeringerne allerede er tjent ind samtidig med man ruller nettet ud. Men der er rigtig mange internet kunder i landet i dag, som i den grad bliver taget ved næsen af TDC mv som sælger DSL forbindelser med hastigheder der ligger langt under hvad der bliver reklameret med (men de skriver da også OP TIL i alle deres reklamer), og disse kunder vil i fremtiden se mod fibernettet – ikke på grund af almindelig surf, men på grund af de services fiber giver mulighed for og her vil underholdning have en meget stor betydning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.