Tomato firmware – en måned senere…

Vi har nu haft vores router kørende med Tomato firmwaren til vores WNR3500L, og jeg må sige at jeg er ovenud tilfreds med det. Vi har ikke haft behov for at genstarte routeren ud over de gange hvor jeg har været inde for at pille i indstillingerne.

Vi har heller ikke oplevet at der har været performance tab hen over tid.
Firmwaren kommer med et godt overbliks view af hvor “hårdt” den arbejder, og jeg har ikke været udsat for at den har været underpoweret.

En af de ting jeg ikke har testet er dens WIFI muligheder. Dette skyldes at vi bruger en Airport Extreme fra Apple som Access Point (grunden til dette er at vi har tilkoblet en USB disk til Apples Timemachine backup som Airporten understøtter).

Mine svigerforældre er også på vej til at blive tilkoblet fiber nettet, og jeg har i den forbindelse forberedt deres hjemme netværk til at køre med 2 WNR3500L routere (den ene som router og den anden som wireless ethernet bridge), og de tests jeg har kørt på det setup virker meget lovende.

Så min konklusion er at jeg på det varmeste kan anbefale Netgear WNR3500L som erstatning for de routere man normal bliver spist af med hos ens udbyder.

18 tanker om "Tomato firmware – en måned senere…"

 1. LordNam

  Nogen grund til at du gik væk fra DD-WRT, til fordel for Tomato ?

  Jeg har selv WAOO (30 / 30 Mbit – med stor TV pakke og tilhørende TV Box, uden harddisk) har lige installeret flg. på WNR3500L’en (Kong Mod. VPN / Sambta / FTP / Proxy (altså den uden DLNA).

  Jeg har brug for flg. features, wireless N (selvf.), dertil USB (til en ekstra USB-HDD, for backup target af min QNAP TS-459 NAS, så jeg kan tage kopi af de vigtigste dokumenter fra QNAP, hvis der (mod forventning) skulle ske noget med data på RAID-arrayet).

  Derudover skal jeg kunne køre VPN, da jeg osse har en usenet udbyder, som tilbyder VyprVPN, da jeg anvender denne til nogle af de services jeg har købt i USA – e.g. Netflix 🙂 VPN’en skal så sættes op på routeren i stedet, så når man skal tilgå e.g. NetFlix, så sker det over VPN’en.

  Så USB (til USB disk), SAMBA eller rsync, VPN er vigtigt for mig – kan Tomato dette ?

  MVH Anders.

  Svar
 2. Peter Binderup Forfatter

  Jeg gik til Tomato primært bare for at se hvordan det var i forhold til dd-wrt, og da jeg havde fået det installeret, så syntes jeg faktisk bedre om interfacet end dd-wrt, men det er nok mere smag og behag. Mange af de ekstra indstillinger der er fremme i dd-wrt har jeg slet ikke brug for (wifi delen bla, samt VPN), så jeg valgte at gå minimalist vejen (uden dog at gå helt over til open-wrt).

  Mht. USB disk så er der NAS funktionalitet til USB porten med DLNA, Samba, FTP osv. Der er Wireless N (2.4ghz)

  Den Tomato version jeg har installeret har dog ikke VPN, men der er lavet versioner med VPN funktionalitet. Jeg bruger også VyprVPN, men da jeg også skal tilgå arbejdet hjemmefra har jeg valgt at køre det i min klient i stedet for.

  Svar
  1. LordNam

   OK – takker. Jeg kigger på det også om man skulle skifte til Tomato VPN – kan osse se at de forskellige Firmwares performer vidt forskelligt (Netgear original FW, DD-WRT, Tomato, OpenWRT osv.) – det er noget med at der i Netgear’s Firmware anvendes et FastNAT modul, som ikke har det så godt med bla. VPN (og andre features, som anvendes af både DD-WRT og Tomato, etc.), hvorfor FastNAT er fravalgt i bla. DD-WRT, Tomato og OpenWRT – hvilket gør at disse firmwares ikke performer “så godt” som Netgear’s native / original Firmware.

   Vi snakker om at gå fra ca. 230-240 Mbit (på Netgears firmware, på WAN -> LAN performance (altså over Gigabit) og ned til ca. 55-80 Mbit på DD-WRT, Tomato og OpenWRT, når der køres Full-Duplex, altså send / modtag samtidigt – så det er MEGET tæt på grænsen for, hvad der er acceptabelt / uacceptabelt på en WAOO fiber, da vi jo kan komme helt op på 90 / 90 Mbit.

   Surt hvis det pludselig er ens helt nye Gigabit router, som på WAN -> LAN routingen / NAT, er flaskehalsen.

   Håber virkelig at de får adresseret dette snarest, hvis man skulle få lyst til at opgradere ens linie, til 90/90 Mbit !

   Mere om det her (men du har sikkert læst om det): http://www.myopenrouter.com/forum/thread/21393/WNR3500L-WAN-to-LAN-throughput-using-different-firmwares/

   Svar
 3. Peter Binderup Forfatter

  Jeg har en 60/60 mbit forbindelse, og jeg kan ikke mærke at der skulle være nogen forskel i speed. Mens jeg kørte med dd-wrt og jeg stresstestede forbindelsen, der lå den typisk på knap 70mbit i download og nogenlunde det samme ved test til mit webhotel i upload.

  Skiftet til Tomato ændrede ikke ved det – ændringen var (for mig) at routerens admin blev noget mere overskuelig at komme rundt i.

  Svar
  1. LordNam

   Har kigget lidt på TomatoUSB nu og kan se den osse kører VPN – tror jeg prøver mig med sådan en osse.

   Har du hint til buildnr. jeg skal køre, hvis jeg vælger VPN eller EXT versionen på http://tomatousb.org/ ?

   /Anders.

   Svar
  1. LordNam

   Takker – kigger på det i løbet af de næste par dage, når tid er 🙂

   Tak for rigtig god info på opsætning, etc.

   Skal nok give feedback, hvis / når jeg falder over noget interessant i WAOO sammenhæng og Tomato / DD-WRT på WNR3500L.

   /Anders.

   Svar
 4. Peter Binderup Forfatter

  Det var så lidt.

  Ja oprindeligt var de blog indlæg omkring Profiber / Waoo mest tænkt som en huske liste til mig selv. Jeg kan dog se på min besøgsstats at der kommer en del besøg på de sider der omhandler disse emner.

  Svar
 5. Palle

  Har læst dine instruktioner omkring Waoo med stor interesse…
  Er selv i tidernes morgen blevet spist af med en linksys router (routeren fra helkvede er den vist omtalt som…) og er på jagt efter en bedre løsning.
  Jeg prøver nok den af dig omtalte Netgear for min 30/30 bliver til 3/3 med en Linksys som router, men har lige et enkelt spørgsmål i den forbindelse.

  Jeg har nemlig IP telefoni koblet op via linksys’en (ved godt at du ikke nævner dt med et ord – sikkert fordi det ikke er aktuelt for dig) men kunne du forestille dig en løsning hvor jeg sætter netgear’en ind som første led og så bare linksys’en på en port med telefondelen koblet på der ?

  Og lige en ting mere – hvis jeg nu ikke er så meget for at flashe netegaren med tomato (for at være helt ærlig så har jeg ikke den fjerneste ide hvordan jeg skulle gribe det an…) er den så anvendelig “out of the box” ? 😉

  Og endnu engang tak for grundige blogindlæg…

  Svar
 6. Peter Binderup Forfatter

  Hej Palle

  Jeg bruger skam også VoIP. Jeg har dog valgt at blive ved Commendo/Telsome som var udbyderen under Profiber (ren dovenskab). Jeg har en ekstern VoIP adapter, som jeg har opsat manuelt efter en vejledning jeg fat via Google.
  Når man først har sat den op, så er det bare et spørgsmål om portforwarding – jeg kan sende dig vejledningen skulle det være nødvendigt. Om man kan bruge Linksys’en som en Voip adapter, lyder interessant, men jeg ved ikke om det er muligt.

  Mht. at flashe routeren så er det ikke så svært igen. Først skal man installere en midlertidig firmware (http://www.myopenrouter.com/article/13923/Installing-and-Getting-Started-with-DD-WRT-on-NETGEAR-WNR3500L/) når det er klaret, så kan man installere deres Tomato firmware.

  Jeg testede ikke Netgears egne firmware, så jeg ved faktisk ikke om den virker med manuel opsætning af DNSmasq, som er nødvendigt for at få IPTV delen til at virke.

  Svar
 7. Palle

  Lyder godt. Har netop bestilt netgear’en – så må jeg se om jeg kan få IP telefonen til at funke… har forøvrigt også selv telsome fra dengang, så det kan være jeg vender tilbage for et råd omkring manuel opsætning af voip.

  Har også lige læst manualerne omkring opsætning – og med en kop kaffe og lidt tålmodighed kommer jeg vel i mål 😉

  Enkelt spørgsmål til sidst: Du skriver, at skal der en switch mellem netgearen og tilginboksen så skal den kunne håndtere multicastpakker – mon min airport extreme (som er sat op som bridge lidt højere i huset – bedre wifi ) kan lege switch i den forbindelse ?
  Jeg prøvede det et par gange for et halvt års tid siden – men så snart Tilginboksen gik igang gik det trådløse net (faktisk hele airport-boksen) ned og måtte restartes uden tilgin for igen at virke …

  Men måske kan tomato+apple (!) klare multicast-problemet bedre ?

  Svar
 8. Peter Binderup Forfatter

  Hej Palle

  Du vil ikke kunne bruge din Airport Extreme som switch mellem din router og TV boksen – den understøtter ikke IGMP multicast, så du er nødt til at køre et kabel fra routeren til TV boksen direkte eller via en switch der understøtter multicast.

  Jeg bruger også selv en Airport Extreme bridged som Access Point, netop også fordi at den står et sted i huset hvor der er bedre dækning. Desuden kører jeg også Time Machine på den.

  Svar
 9. Palle

  Bare en hurtig update: Tomato på netgear 3500L kører max. (lidt nørdet opsætning: ændrer suffix, installere én slags firmware inden det andet etc. – men jeg kom i mål). Fik faktisk også min gamle linksys router til at blive en switch med VOIP telefoni – og det virker også…

  Eneste lille “men” er at jeg ikke kan komme i kontakt med min linksys længere (har reset’ten den, men så snart jeg gir den et andet ip nummer og slår dhcp fra, så kan jeg ikke længere kontakte den) netgearen gir den et andet ip nummer, end det jeg satte ind og den virker øjensynligt, så jeg lever med at jeg ikke kan få fat i den længere. Måske er det bare sådan, at når man laver den til en switch er den uden administration ?

  Har forøvrigt kigget på sådan en som switch i systemet:
  http://www.shg.dk/Netvaerk-Switch/Netgear-ProSafe-GS108Tv2-8-Port-Gigabit-2211763.html

  Håber den kan klare tilginboksen 🙂

  Svar
 10. Peter Binderup Forfatter

  Hej Palle

  Først Switchen. Jeg har den samme switch bare ikke i V2 udgaven, og den kan godt håndtere TV boksen. Den har dog ikke IGMP slået til fra start af, så det skal du lige ind i dens admin for at styre (web interface så det er til at finde ud af).

  Mht. din gamle linksys – så skal du huske at sætte den til at køre som bridge ellers vil den køre som router med et andet subnet hvilket kan være årsagen til at du ikke kan få adgang til den når du kobler den på din nye router.
  Lad os antage at den nye router har adressen 10.0.1.1 som start adresse, så kan din gamle linksys router få adressen 10.0.2.1 og være routeren for dens eget net. Og hvis Linksys’en er sat op til ikke at give admin adgang ude fra så vil du ikke kunne komme ind i den.

  Men hvis det virker fint med VOIP så ville jeg ikke rode med at ændre dens netværk, men bare lade det være som det er. Du skal vel kun bruge den linksys som VOIP adapter?

  Svar
 11. Per Kilstrand

  Hej Peter

  Jeg har hekset og vekslet en del mellem Tomato og DD-WRT softwaren på min Netgear 3500L, men uanset hvad kan jeg IKKE se TV on demand og starte forfra, jeg har enablet DMZ og indtastet 192.168.1.99 er det forkert, når min routers IP er 192.168.1.1, og isåfald hvad skal jeg så indtaste.

  Svar
 12. Peter Binderup Forfatter

  Hej Per

  Jeg har manuelt angivet min TV boks til at have ip adressen der ender på 99

  Du logger ind på din router, og ser under “Device List” under “Status” her kan du se de enheder som du har på netværket. Find den MAC adresse som tilginboksen har (står på selve boksen), og klik på “[static]”. Du har så mulighed for at tildele din TV boks en fast ip adresse i mit tilfælde adressen 192.168.15.99. Herefter vil din DMZ sikkert virke efter hensigten.

  Svar
 13. Palle

  Aargh. Endnu en update 🙂
  Alt (næsten) kører nu efter hensigten. Netgear 3500L router det hele. Min nye netgear switch er sat op. Airport extreme sidder på den sammen med tilginboksen og et par stationære computere.

  De er tildelt statiske adresser allesammen: router 192.168.15.1, switch er .2, airport extrem er .3 og tv boksen er nummer .5 (den er sat i DMZ)

  Multicast er slået til i router og switch.
  MEN så snart jeg tænder tilginboksen holder min airport op med at fungere. Den forsvinder simpelthen fra netværket… Til gengæld er der TV.

  Er det et mulitcast setup problem eller er det en IP konflikt ? Nogen forslag?

  Med hensyn til Multicastdelen på switchen har jeg “bare” trykket på /Auto-Video Configuration: enable – men kan se, at der en del manuelle muligheder for at indstille imgp – kan det være der, det går galt ?

  Airport extrem’en er sat manulet op i bridgemode til 192.168.15.3 med samme subnet som routeren, og så har jeg sagt at dens DNS server skal være routerens adresse, altså: 192.168.15.1 – og det virker fint så længe at tilginboksen er slukket …

  NB
  Bemærkede forøvrigt, at Airport extreme basen er ligeglad med om jeg kabler den fra switchen til dens LAN, eller dens WAN port – fordi den er ligeglad, når den er i bridgemode ? (eller er jeg bare heldig…)

  Og go ide, med det forum omkring Waoo tv…

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.