Er fibernettet en død sild? Nej!

Århus Stiftstidende har en artikel om fiber og de penge el-selskaberne har investeret i det. For mig at se er deres artikel ikke andet end det sædvanlige omkring return of investment på den korte bane. Bestyrelsesformanden for NRGi, Søren Egge Rasmussen, kommer dog også med et læserbrev der giver modsvar.

Modsat firmaer som TDC, Telenor, Telia og de andre, så opererer el-selskaberne typisk med tidsrammer, der rækker noget længere end blot næste regnskabs offentliggørelse, og når vi snakker om teknologier som fiber, så er det altså ikke “bare lige”. Der skal graves en stor del af Danmark op for at kunne levere denne fiber, og det er ikke noget der lige sker fra den ene dag til den anden.

Jeg er ikke tvivl om at fibernettet nok skal blive en stor success og vil være med til at tvinge firmaer som Yousee (TDC) og Stofa til at levere de produkter det rent faktisk er muligt for dem. Både Stofa og Yousee kan med de versioner af internet via kabeltv levere høje hastigheder i begge retninger, og det kommer også til at ske når der begynder at komme nok højhastighedstjenester på internettet. Det er måske i virkeligheden det at Yousee og Stofa er bange for…

I USA er tendensen nemlig, at kabeltv selskaberne i stigende grad mister flere og flere kunder på TV pakkerne, og kun beholder kunderne pga. deres internet forbindelser som typisk er bedre end ADSL forbindelserne. Folk afmelder deres TV pakker og køber abonnementer ved Netflix, og ser deres TV serier direkte fra tv selskaberne eller via Hulu. Så kabeltv selskaberne mister deres traditionelle indtægtskilde på samme måde som TDC her i DK mister rigtig mange fastnetskunder.

El selskaberne i Danmark, har en lang tradition for at levere grundservices, og er ikke bange for at være kabelfører for ren internet (faktisk tror jeg at de ville foretrække det), men de er nødt til at have TV med for at kunne vinde de kunder, som ikke kan se forskel på en ADSL/Kabeltv forbindelse og så en Fiber forbindelse.
Men ser vi 5-10 år ud i fremtiden, så tror jeg at fiberselskaberne har meget nemmere ved at vinde kunderne og så vil kundetilgangen stige eksponentielt. I dag er 1080p HD tv det hotte. Inden længe vil det være HD 3D tv der vil være det nye og smarte, og senere kan vi forvente at se HD standarder der er langt højere end de 1080p vi ser i dag ( http://arstechnica.com/media/news/2009/04/beyond-hd-4k-digital-cinema-and-red-ray.ars ). Med den slags teknologierpå den korte tidslinje, så vil de traditionelle bredbånds/kabeltv produkter ikke have de store muligheder, men det vil Fiber.
Med Fiber er det relativt simpelt at øge kundens data pipes til at kunne håndtere hastigheder op i TB/s og ikke MB/s som vi typisk snakker om i dag.

Så hvis man tager John Strand brillerne på og ser et (maks to) kvartaler frem, ja så er fiber en død sild, men ser vi 5-10 måske 15 år ud i fremtiden, så vil vi se på ADSL og internet via Kabeltv på samme måde som vi ser på traditionelle modems i dag.
Wireless vil selvfølgelig blive ved at at vokse, og vil sikkert overtage ADSL markedet mere eller mindre 100%, men det er bare ikke stabilt nok til at kunne levere multimedia i HD eller 4K kvalitet, som folk vil forvente det skal kunne.

Senest er Google gået i krig med at levere Fiber i USA, og mon ikke det de kommer frem til nok skal blive en inspiration for brugen af fibernettet i Danmark?

3 tanker om "Er fibernettet en død sild? Nej!"

 1. Christian Bogh

  Hej Peter

  Interessant indlæg – tak for det. Det falder godt i tråd med vores formands indlæg http://nrgi.dk/Blog/NRGi%20bloggen/Se%20indl%C3%A6g?id=1652

  Undersøgelsen fra Google vi nævner i indlæget indeholder ret mange interessante oplysninger – den kan for interesserede findes her

  http://connecteddanmark.dk/rapporten/

  Her er lidt mere interessant i forhold til hvad USA og Kina har gang i

  http://www.ftthcouncil.org/en/newsroom/2011/04/14/council-report-says-ftth-stimulus-projects-now-moving-forward

  http://thenextweb.com/asia/2011/03/04/entire-china-on-fiber-optics-in-3-years/?awesm=tnw.to_17Weq&utm_content=twitter-publisher-other&utm_medium=tnw.to-other&utm_source=direct-tnw.to

  http://www.ftthcouncil.org/en/newsroom/2011/02/10/global-ftth-councils-latest-country-ranking-shows-further-momentum-on-all-fiber-

  Mvh
  Christian Bogh, NRGi

  Svar
 2. Mikkel

  Vi skal være taknemmelig for at waoo internet er baseret på fiber teknologien. Det kan godt være at det har været dyrt, men er fuldstændig enig i at de nok skal vinde kunder på den lange bane. I det mindste har de gjort noget godt ved at tvinge TDC til at handle, og ikke bare lade dem blive ved med at sidde og skovle penge ind på deres gamle kobbernet som ADSL teknologien bygger på. Jeg er personlig skiftet til waoo for at støtte dem i kampen mod TDC’s monopol. Jeg har endda deres tv-pakke selvom den ikke indeholder tv3. En ting er sikkert waoo er kommet for at blive.

  De bedste hilsner Mikkel

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.