Mac OS Lion (10.7)

Så kom Mac OS Lion, og som mange andre Mac nørder har jeg installeret det.
Men som det altid er med nye versioner af operativ systemer, så er en opgradering/clean install ikke uden sine problemer.

Som altid med opgraderinger, så er det vigtigste man skal gøre inden opgraderingen, at man husker at få taget backup af ens data. Jeg er lidt panisk med backup, og har den holdning at når jeg forlader min computer, så skal mine data gerne være sikret i sådan en grad, at selv hvis huset brændte ned så ville det ikke ramme mine vigtigste data (som for mig er billeder – alt det andet kan genskabes). Så mine backupdata ligger spredt på lokalnet samt Amazon S3.

Med dette på plads begav jeg mig ud i at hente Lion, som kun kan købes via Apples App Store, som er en del af Snowleopard. Opgraderingen koster 179,- dk, og fylder lige under de 4 GB.
Har man mere end én Mac, så kan man slippe for at skulle hente de 4 GB ned mere end én gang. Når programmet er hentet ned og er klar til at man klikker på “Næste” (eller fortsæt, kan ikke helt huske hvad der præcist stod), så stopper man installationen, og går ind i Finder -> Programmer og tager en kopi af Lion Installer. Den kan man så gemme på en ekstern disk eller netværksdrev. Man kan også ved lidt snilde brænde in boot DVD, så man kan lave en ren install af Lion.

Jeg valgte at lave en ren installation, og var derfor nødt til at brænde en boot DVD (man kan bruge denne korte vejledning). Det tager lidt tid at boote dvd’en så man kan godt drikke lidt kaffe… Når boot dvd’en har loaded, så skal man ind i disk værktøj og slette partitionen med den gamle Snowleopard. Herefter kan man installere Lion.

Lidt problemer med gamle vaner og rutiner

Den første irritation med Lion var at Apple har valgt at ændre scroll retningen, så den minder om scroll retningen på en iPhone, Android telefon eller iPad, og hvor det giver mening på en touch baseret enhed, så virker det ikke rigtigt på en computer, så som mange andre er det noget af det første jeg har slået fra.

Spaces (virtuelle skriveborde) har ændret sig til ikke længere at være en grid baseret løsning, nu er det én lang horisontal liste af vinduer. Irritationen her er mindre, og er sikkert en jeg vil glemme relativt hurtigt, og jeg ville undre mig meget hvis ikke der var nogen kom med nogle tilføjelsesprogrammer der kan give os det gamle spaces tilbage.

Time Machine, her vil ejere af NAS enheder få sig lidt af en overraskelse. Apple har valgt en nyere version af deres AFP, som er nødvendig for at have Apple Shares, og der er ingen NAS enheder der er klar med understøttelse at Time Machine endnu. Der er dog flere der ret hurtigt har lavet opdateringer, så man kan tilgå NAS enhederne som netværksdrev, men altså pt. uden Time Machine understøttelse.

SMB shares fra Lion, her har Apple også valgt at droppe bagudkompatibilitet for nogle eksterne enheder. Jeg deler billeder mv. fra min Mac over vores netværk, så vores TV kan se dem. TV’et understøtter windows shares, men vil ikke kendes ved Lions variant. Som løsning har jeg valgt at installere Freenas i Vmware Fusion, og lader den fungere som netværks server for filer fra Mac’en der skal deles. Freenas har den dejlige egenskab at det ikke kræver ret meget i ressourser, og stort set ikke tager mere hukommelse end et almindeligt program ville på computeren.

Ud over disse udfordringer med Lion, så vil jeg generelt mene at det virker positivt. Man kan dog sagtens vente et stykke tid med at opdatere, og specielt hvis man har brug for gamle Rosetta baserede programmer, da disse ikke vil virke sammen med Lion.

En tanke om "Mac OS Lion (10.7)"

  1. Mads Gadeberg

    Lækker gennemgang!

    Så fandt jeg ud af hvorfor fanden jeg ikke kan tage backup på min synology mere!

    Tak for det! 😉

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.