Nyt backupsystem (igen)

Det er efterhånden ved at være lidt af en tilbagevendende rutine, at jeg en gang om året skifter backup system.

Jeg har det sidste år brugt Arq Backup til at tage backup, men det var ved at blive en lille smule for dyrt at bruge. Arq backup bruger Amazon S3 som lagerplads for backuppen, og ved Amazon S3 betaler man for datamængden man gemmer og trafikken man genererer når man skal have data ud igen.
Vores mængde af digital billeder og videoer med børnene var efterhånden ved at fylde så meget at jeg var ved at nærme mig de knapt 100 kr pr md for backup pr md.

Så det var på tide at skifte spor (igen).
Jeg har tidligere prøvet Crashplan, men opgav at prøve det da upload hastigheden til deres servere i USA var under al kritik. Heldigvis kan man for 25 kr købe en enkelt md, og lige se om det har ændret sig.
Det havde det! Jeg kunne uploade til dem med et sted mellem 4-6 mbit/s – stadig et stykke op til de 60 mbit/s jeg har i uploadhastighed gennem vores fiber internet forbindelse.

Det tog en dag eller to, at uploade alle data fra min iMac til deres server, og samtidig havde jeg sat programmet til at tage den samme backup til vores NAS (det tog kun et par timer). Ideen er så at jeg har backuppen liggende herhjemme som den primære backup, men skulle det helt store uheld ske så ligger mine data også i USA hos Crashplan.

Hvad angår sikkerhed, så har man mulighed for at kryptere ens data med en ekstra privat nøgle (ud over brugernavn og password til Crashplan), som ikke bliver gemt på Crashplans server. Gør man brug af dette så skal man virkelig passe godt på det, for glemmer man det ekstra password så kan Crasplan supporten ikke genskabe dine data. Jeg vil anbefale at man gemmer dette ekstra password i enten e-boks.dk eller i passwordprogrammer som 1password.

Jeg har efterfølgende opgraderet min konto ved Crashplan til en 10 bruger konto, hvilket koster 12 USD pr. md. og der bliver taget backup af 5 computere blandt familie medlemmerne. Vælger man at købe for længere tid (flere år ad gangen) så bliver prisen mindre pr. md.

Det eneste jeg mangler ved Crashplan er, at de laver en open source restore klient, som ikke er afhængig af at Crashplan overlever som virksomhed. Da jeg tager lokal backup også med Crashplan så ville det være et stort plus hvis man kunne sikre sig et uafhængigt restore tool til at lave en restore med.

8 tanker om "Nyt backupsystem (igen)"

 1. MaxT

  Hej Peter

  Hvad er dine oplevelser i dag, her midt i december 2012?
  Jeg har overvejet ud-af-huset backup løsning i fere år, og Crashplan har været i mine tanker i ca 1.5 år.
  Jeg har samtidigt erfaret på deres facebook side, at de har rigtigt mange problemer med upload hastigheder lige nu og de sidste ca. 1.5/2 mdr.

  Vil du ikke prøve upload hastighed og se hvordan det ser ud i dag, samt måske opsummere din erfaring med Crashplan i dag efter du har brugt det i ca. 8 mdr.?

  Tak på forhånd, Max

  Svar
 2. Peter Binderup Forfatter

  Hej Max

  Jeg bruger det stadig, og er godt tilfreds. Jeg har deres 10 bruger konto, og der er vel taget backup af lidt over 500GB samlet og hastigheden syntes jeg kører ganske fornuftig.

  Det er selvfølgelig ikke så hurtig som hvis serverne stod i EU, men der har været en masse snak om at det også skulle komme på et tidspunkt.

  Når jeg har en større mængde data der skal ind (Plone database eller import af billeder eller video fra kamera), så ligger hastigheden for mig på ca 2-6 mbit/s i upload (ud af 60 mbit upload på vores fiber). Det kunne selvfølgelig være hurtigere, men hastigheden er ok for mig når jeg tager den fleksibilitet i betragtning som Crashplan+ giver.

  Jeg holder meget af at jeg kan tage backup af det samme datasæt til flere destinationer (sky og NAS), og de restore tests jeg har kørt har ikke fejlet (jeg tager dog også backup af billeder med anden software bare for at være helt sikker)

  Svar
 3. MaxT

  Fantastisk.
  Mange tak for din hurtige respons! 🙂 Det ender nok med, at jeg investerer i deres løsning. Vil dog lige prøvekøre den først i 1 mdr (de har vist 1. mdr. gratis).

  De bedste hilsner, Max

  Svar
 4. Michael

  Hej Peter,

  Ved du hviken CrashPlan server du laver backup imod? Jeg kæmper med langsom upload med kun ca. 770 kbps.

  Med venlig hilsen – Michael

  Svar
   1. Michael

    Hej Peter,

    Det var en lignende artikkel jeg faldt over inden jeg skrev til dig :o) Jeg er også koblet op imod en Atlanta server men med noget lavere hastighed. Den starter dog op som lyn og torden hver gang men drosler så ned til de ca. 770 kbps efter 3-4 minutter.

    Tak for svar ! :o)

    Med venlig hlisen – Michael

    Svar
 5. Michael Dybro

  Hej Peter.

  Sidder og prøver at finde ud af hvor man skal smide sine penge og sine data hen…

  Har faktisk udset mig CrashPlan+ og faldt over din side, da jeg google deres navn (den side hvor jeg læste om dem var der ikke noget link :S).

  en kollega sværger til Keepit, men som jeg kan forstå er der ingen mulighed for at tilføje ens NAS (hvilket er helt essentielt for mig). Kan forstå på dine indlæg at det kan CrashPlan+ håndtere.

  Bruger du stadig CrashPlan og hvad er din erfaring indtil videre?

  med venlig hilsen

  Michael

  Svar
  1. Peter Binderup Forfatter

   Hej Michael

   Ja jeg bruger stadig Crashplan+, og ja det fungerer fint med at tage backup af et NAS drev.

   Jeg har selv prøvet keepit, men deres Mac klient var virkelig noget hø. De var dog ekstremt hurtige i upload. Jeg kunne snildt bruge mine 60 mbit/s i upload.

   Jeg har gennemført nogle stikprøve restore af data, og en enkelt stor restore af billeder, og der virkede alt som det skulle.

   Så jeg vil stadig anbefale Crashplan+

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.